October 1, 2013

Tuesday, October 01, 2013

Fugu ငါးဟင္းဟာ ဂ်ပန္မွာ နာမည္ေက်ာ္ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ယင္းဟာ ကမၻာ့အဆိပ္အျပင္းဆံုး သက္ရွိ သတၱဝါစာရင္းထဲမွာ ပါဝင္တယ္ လို႔ သိရပါတယ္။

ငါးပူတင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး ဂ်ပန္ေခၚ Fugu ဟာ pufferfish တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါ တယ္။ ယင္းငါးဟာ ပင္လယ္ေပ်ာ္ငါးျဖစ္ျပီး သူ႔အဆိပ္ကို ဘယ္ သက္ရွိ သတၱဝါမွ မခံႏိုင္ပါဘူး။ ေရေန သတၱဝါခ်င္းျဖစ္တဲ့ ငါးမန္း ေတြေတာင္ မစားရဲတဲ့ ငါး ျဖစ္ပါတယ္။ သုိ႔ေပမယ့္ ဂ်ပန္မွာက်ေတာ့ စားေသာက္ဆိုင္ မ်ားရဲ ႔ဟင္းလ်ာ ျဖစ္ေနပါတယ္။

ဒီအတြက္ ဂ်ပန္အစိုးရမွလည္း တားျမစ္ခ်က္မ်ား ထုတ္ျပန္ေပးထား တယ္ လို႔ ဆုိပါတယ္။ လိုင္စင္ရွိျပီး စာဖိုးမွဴးမ်ားသာ ယင္းငါးမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ခြင့္ ရွိပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ယင္းငါးဟင္းလ်ာကို ေရာင္းခ်ဖို႔အတြက္လည္း ဆိုင္ေကာ၊ ေရာင္းသူမွာပါ လိုင္စင္ရွိထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။

ဘာလို႔လဲဆုိ ငါးရဲ ႔ အဆိပ္ရွိတဲ့ အပိုင္းကို ေတာ္ရံုလူ မဖယ္ႏိုင္ပါဘူး။ ယင္း အဆိပ္ကို ဖယ္ျပီးရင္ေတာင္ က်န္တတ္တာမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စစ္တမ္းရ ဂ်ပန္မွာ ၁၉၉၆ ခုႏွစ္ကေန သကၠရဇ္ ၂၀၀၆ အထိ အက္ဆီးဒန္႔ ျဖစ္သူ အေရအတြက္ ၇၀ ဝန္းက်င္ရွိျပီး ၆ ဦးထက္ မနည္း ေသ ဆံုးခဲ့ပါတယ္။

အမွန္ေတာ့ Fugu ငါးအဆိပ္အတြက္ ေျဖေဆးမေတြ႔ေသးပါဘူး။ သူ႔ အဆိပ္က အိမ္သံုး ပိုးသတ္ေဆး ဆုိင္ယာနက္ထက္ အဆ ၂၀၀ မက ျပင္းျပီး မိနစ္ပိုင္းအတြင္း အသက္ရွဴရပ္၊ ႏွလံုးခံု ရပ္ ေစပါတယ္။ အက္ဆီးဒန္႔မွာ အသက္ရွင္က်န္ရတဲ့အေၾကာင္းက အဆင့္ေပါင္းမ်ားစြာ စစ္ေဆး ခ်က္ျပဳထားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအတြက္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွလည္း ေဆးဝါး မ်ား ရွာေဖြ ဖန္တီးလ်က္ ရွိပါတယ္။

လက္ရွိအခ်ိန္ထိေတာ့ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ Fugu ငါးတစ္ေကာင္ ဟင္းလ်ာကို အေမရိကန္ေဒၚလာ ၁၀၀ ဝန္းက်င္နဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားမွာ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။

Ref: wiki,jp-news
Aung Kham ( International news for myanmar )

0 comments:

Post a Comment