September 26, 2013

Thursday, September 26, 2013

ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ပန္းမုန္လာစိမ္း (broccoli)မွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးဟာ အဆစ္အျမစ္ရာင္ေရာဂါကို သက္သာေစတဲ့ အစြမ္းသတိၱရွိတယ္လို႔ ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ osteoarthri tis, OA ေရာဂါဟာ အဆစ္အျမစ္ေတြ ရဲ႕ အ႐ိုးႏု cartilage ပ်က္စီးယိုယြင္း ျခင္းေၾကာင့္  ျဖစ္လာရတာျဖစ္ၿပီး အဆစ္အျမစ္နာက်င္ျခင္းနဲ႔ လႈပ္ရွား မႈေတြ ခက္ခဲျခင္းေတြကို ႀကံဳေတြ႕ခဲ့ ရတာကို ေလ့လာရပါတယ္။ ဒီမွာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါအတြက္ အဆစ္အစားထုိးကုသမႈေတြက ျပႆနာကိုေျဖရွင္းႏိုင္ေပမယ့္ စရိတ္စက ကလည္း ထည့္သြင္းစဥ္းစားစရာ ျဖစ္ေနပါေသးတယ္။
ဒီေလ့လာမႈမွာေတာ့ ပန္းမုန္လာ စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ sulforaphane ဟာ OA ေရာဂါမွာ ဘယ္လို အသံုး၀င္တယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါရွင္ေတြ ဟာ ေရွာင္ရွားရမယ့္အစားအစာ ေတြ မ်ားျပားတဲ့အထဲက စားသံုးသင့္ တဲ့ အစားအစာတစ္ခုတိုးလာတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ Sulforophone ဟာ အဆစ္ကိုတည္ေဆာက္ထားတဲ့ အ႐ိုး ႏုဖြဲ႕စည္းမႈကို ပိုမိုခိုင္ၿမဲေစၿပီး ပ်က္စီး ယိုယြင္းမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္ လို႔ ေလ့လာမႈကိုျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ National Diet Assocaition က ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ပန္းမုန္လာစိမ္းဟာ ကယ္လစီ ယမ္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ ေဖာလစ္ အက္ဆစ္ေတြပါ၀င္မႈမ်ား တဲ့အတြက္ အဆစ္အျမစ္ေရာဂါရွင္ေတြသာမက လူတုိင္းေန႔စဥ္စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါရွင္ေတြ သာမက လူတုိင္းေန႔စဥ္ စားသံုးေပး သင့္ပါတယ္။ အဆစ္အျမစ္ ရာင္ ေရာဂါရွင္ေတြဟာ အစားအေသာက္ နဲ႔ ကုသမႈေတြအျပင္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားနဲ႔ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔လဲလိုအပ္ေၾကာင္း အခု ေလ့လာမႈမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ၿငိမ္းေအး ref: Medindia
Health Updates Journal

0 comments:

Post a Comment