August 12, 2013

Monday, August 12, 2013

ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာဖို႔ ေန႔စဥ္စား ေသာက္ေနတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြ ကေန ကစီဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ ေရ၊ ဗီတာ မင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြကို ရယူရပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနတဲ့ အစားအ ေသာက္ေတြကေန ခႏၶာကိုယ္အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳ ဓာတ္ေတြ အျပည့္အဝ ရရွိပါရဲ႕လား။ ႏွလံုးက်န္းမာ ဖို႔အတြက္ ဆိုရင္ေတာ့ ေရြးခ်ယ္စားဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ ရွိေနပါတယ္။

ဗာဒံေစ့
ဗာဒံေစ့ ကေန ရရိွနိုင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြက နွလံုးနဲ႔ စိတ္ေန စိတ္ထားကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဗီတာ မင္ဘီနဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္က စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းေစတဲ့ ဆီ႐ိုတိုနင္ေဟာ္မုန္းကို ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဇင့္က စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္း မာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါ တယ္။ ဗီတာမင္အီးရဲ႕ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ အာနိသင္က ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

ကညြတ္
ကညြတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူေပးၿပီးခ်က္တဲ့အခါ အာဟာရဓာတ္ေတြ မဆံုး႐ံႈးေအာင္ အ ခ်ိန္ၾကာၾကာခ်က္ျပဳတ္တာကို ေရွာင္ပါ။

ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကေန ပရိုတင္းဓာတ္ကို မ်ားစြာရရွိႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေစဖို႔ စိတ္ ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ ဗီတာမင္ဘီအုပ္ စု၊ သံဓာတ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္မ်ားစြာ ပါ ဝင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ပါ တယ္။ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ ထေရာအဆီေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာသန္စြမ္းေစပါတယ္။

စေတာ္ဘယ္ရီသီး
စေတာ္ဘယ္ရီးသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ စီမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ပြား ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အမွ်င္ ဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာမျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရ႔ြက္
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကေန ရရွိႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္စီက အ႐ိုး၊ သြားနဲ႔ ဆံပင္ေတြကို သန္မာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ စိတ္တည္ ၿငိမ္ေအးခ်မ္းေစပါတယ္။

အဆီထုတ္ထားေသာ အသား
အဆီထုတ္ထားတဲ့ အသားေတြ စားသံုးတာက ဇင့္၊ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စုေတြ ရရိွနိုင္ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး စိတ္တည္ၿငိမ္ေအး ခ်မ္းမႈကို ရရွိေစပါတယ္။ စိုးရိမ္ေသာက ကင္းေဝးတဲ့ ခံစားမႈေတြ ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

အဆီမ်ားေသာငါး
အဆီမ်ားတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဆာ ဒင္းငါးေတြ စားသံုးတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္အ တြက္ လိုအပ္တဲ့ အိုမီဂါ-၃၊ ဗီတာမင္ ဘီ-၆၊ ဘီ-၁၂ ကို ရရွိေစပါတယ္။ အိုမီ ဂါ-၃ က ႏွလံုးက်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ ေစတဲ့ အဆီပါ။ ဗီတာမင္ ဘီ-၁၂ က စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ ဆီ႐ိုတိုနင္ ေဟာ္မုန္းကို ထုတ္ေပးပါတယ္။

စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ေသြးေၾကာအ တြင္း ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ေတြ မ်ား ေစၿပီး ေသြးခဲမႈကို မျဖစ္ေအာင္ တားဆီး ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္ေစပါတယ္။

ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးက ႏွလံုးကို က်န္းမာ ေစတဲ့ အစားအစာတစ္ခုပါ။ မျပည့္ဝဆီ ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့အဆီေတြ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေကာင္းတဲ့အဆီေတြ မ်ားေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းက ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လို အပ္ပါတယ္။

သစ္ၾကားသီး
သစ္ၾကားသီးကို သေရစာ အျဖစ္ စားသံုးပါက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုေကာင္း မြန္ေစတဲ့ အိုမီဂါ - ၃၊ အယ္လ္ဖာလိုင္ႏို လစ္အက္စစ္ စတာေတြကို ရရွိႏိုင္ပါ တယ္။ သစ္ၾကားသီးကို ေန႔စဥ္ သေရ စာအျဖစ္ စားသံုးေပးပါက မေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ႏွလံုးက်န္း မာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဆာ ေလာင္မႈမရွိဘဲ ေက်နပ္မႈျဖစ္ေစတာ ေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်လိုသူ ေတြအေနနဲ႔ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

အုတ္ဂ်ံဳ
သင့္မနက္စာမွာ အုတ္ဂ်ံဳစားေပး တာေၾကာင့္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ရရွိေစ ပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳက ႏွလံုးက်န္းမာေစဖို႔ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို မ်ားေစပါတယ္။

ပန္းသီး
ပန္းသီးတစ္လံုး ေန႔စဥ္စားပါက က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ဗီတာမင္ စီ၊ ပက္ပ္တင္ေတြ ပါဝင္ၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို က်ဆင္းေစၿပီး ႏွလံုးကို က်န္း မာေစပါတယ္။

ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥမွာ အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ဓာတ္တိုးမႈျဖစ္စဥ္ေတြကို ဟန္႔တားေပးပါ တယ္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရး ကို မ်ားစြာအေထာက္အကူျဖစ္ေစပါ တယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ေပါင္းစပ္ပါဝင္ေန တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္စားပါက ဗီတာမင္ စီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းသြားေပမယ့္ လိုင္ကို ပင္းေတြ ပိုမို မ်ားလာၿပီး အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္အာနိသင္ေတြ ပိုမိုရရွိႏိုင္ပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
GOOD HEALTH

0 comments:

Post a Comment